​VAŽNOST SVJETLOSTI U FOTOGRAFIJI

Osvjetljenje je ključni čimbenik u stvaranju uspješne slike. Osvjetljenje ne određuje samo svjetlinu i tamu, već i ton, raspoloženje i atmosferu. Stoga je potrebno pravilno kontrolirati i upravljati svjetlošću kako biste postigli najbolju teksturu, živost boje i osvijetljenost vaših subjekata. Točnom distribucijom sjene i istaknutih mjesta možete stvoriti stilizirane fotografije profesionalnog izgleda.

Pozicioniranje svijetla

Odakle dolazi izvor vaše svjetlosti ima veliki utjecaj na to kako pada na vašu temu. Svjetlost koja dolazi iz pozadine fotoaparata i usmjerena je direktno prema naprijed daje vam vrlo ravno osvjetljenje. Također će uzrokovati pad sjena u pozadini slike.

Ravno osvjetljenje vrlo je nježno prema crtama lica kad su u pitanju bore, kvrge ili ožiljci, jer je suština ravne svjetlosti u uklanjanju sjena.

Ravno svjetlo često se koristi za lagani i prozračni stil fotografije, jer ga nedostatak sjena čini razdraganim i poletnim.

Bočno osvjetljenje proizvodi daleko zanimljivije svjetlo, jer puno više prikazuje oblik objekta i baca ga u djelomičnu sjenu dajući mu dramatičniji izgled. Rembrandtova rasvjeta učinkovit je čest primjer ove vrste osvjetljenja. Najčešće se koristi kod slikanja portreta i kinematografiji.

Osvjetljenje sa stražnje strane objekta daje alternativni efekt. Ovoga puta većina svjetla udara u bok predmeta čineći ga svjetlijim, što stvara osebujniju i dramatičniju fotografiju.



Oblikovanje svjetlosti

Dodavanje difuzora izvoru svjetlosti može smanjiti odsjaj i oštre sjene, a ujedno smanjuje i mrlje na vašem subjektu. Vašoj umjetnoj svjetlosti daje mekši rezultat prirodnijeg izgleda. Možete širiti svjetlost na brojne načine. Korištenje softbox-a, kišobrana i prozirnog materijala otpornog na toplinu jako dobro rade kako bi se postigao ovaj rezultat.

Manipuliranje svjetlošću

Svjetlošću se može manipulirati tako da pada na određeno područje interesa vašeg predmeta. To se može postići uporabom difuzora i reflektora. Sklopivi reflektori oblikuju sunčevu svjetlost ili odbijaju svjetlost bljeskalice na području koje biste najradije istaknuli. Reflektori također mogu biti prekriveni oblikovateljima svjetla koji vam omogućuju veću kontrolu nad smjerom pada svjetlosti i širinom svjetlosti.

Nakon što postignete najbolji mogući rezultat postavljanjem rasvjete, možete stvoriti više efekata kroz Adobe light room. Ovaj softver može poboljšati i poboljšati vaše digitalne fotografije. Dajući vam mogućnosti za promjenu ravnoteže boja i temperature, poboljšanje tonova, izoštravanje, smanjenje šuma, obrezivanje, pa čak i pretvaranje u crno-bijelo. Osvjetljenje može biti razlika između fotografije koja oduzima dah i one loše. Ovladavanje načinom korištenja svjetla u svoju korist i postizanje najboljeg mogućeg rezultata iz vaše postavke također će odvojiti vaš rad od vaših suvremenika i dovesti vas na put do postizanja slika profesionalnog izgleda.

Kompletnu ponudu BXL studijske rasvjete možete pronaći na linku: https://bit.ly/2SMyvf8

Izvori:

https://bit.ly/3dlhsKy

https://bit.ly/3dn42xB

https://bit.ly/3lEgHzg

4th Nov 2020 BXL.BA

Zadnje objave