Kupovina foto studio rasvjete

Sada kada ste postavili svoj fotografski studio, dali ime konvenciji i izabrali fotoaparat po izboru, sad razgovarajmo o svjetlosti - i kako je upotrijebiti da bi bismo dobili najbolje moguće slike proizvoda.

Oblikovanje svjetla je glavna vještina fotografiranja. Kažem "oblik" iz nekog razloga: poboljšanje rasvjete ne znači jednostavno dodavanje više snage. To znači odabrati pravu opremu i pozicioniranje za svoj proizvod, proračun i studio prostor.

Kako odlučite gdje uložiti svoje novce u izradi fotografija, najprije si postavite dva pitanja:

1.Što slikam?

2.Gdje slikam?

Vaše će se potrebe razlikovati ako isključivo snimate objekte u mirovanju u studiju u odnosu na modele koji se kreću na otvorenom.

Koje su tri glavne vrste osvjetljenja za fotografiranje?

1.Neprekidno

2.Bljeskalica

3.Monosvjetlo

Neprekidna svjetla

Kontinuirana rasvjeta funkcionira kako mu i ime kaže: vaše svjetlo ostaje uključeno, neprekidno, za razliku od snažnih impulsa bljeskalice i monosvjetla.

Kontinuirano osvjetljenje nije tako snažno kao rasvjeta, ali dobro je za početnike jer ono što vidite je ono što dobivate. To olakšava prilagodbu rasvjete po potrebi, a općenito je i jeftinije.

Najkorisnije je za fotografiju i videozapis u mirovanju, koji dobro odgovara fotografiji proizvoda. Možete ga koristiti i za snimanje modela da je ugodnije očima.

Kontinuirano osvjetljenje je dobro za početnike jer možete vidjeti kako će svjetlost utjecati na vašu sliku prije snimanja što olakšava prilagodbe. Također je isplativo u usporedbi s drugim rasvjetnim setovima.

Postoje tri osnovne vrste neprekidnih rasvjetnih žarulja:

1.Flurescentna

2.Volfram

3.LED

Izbor između vrste žarulja uglavnom je stvar osobnog ukusa, jer svaka ima prednosti i nedostatke.

-Volframske žarulje emitiraju najviše svjetla u najširem spektru, ali također emitiraju neugodnu ili čak opasnu količinu topline i koriste najveću snagu.

-LED žarulje su jednostavne i brze za postavljanje, ali budući da su novije, nema toliko dostupnih dodataka.

-Fluorescentne su najčešće žarulje u uporabi za studio rasvjetu; one su sigurnije i energetski učinkovitije od volframa, imaju puno modifikatora kao što su softboxi, a nema potrebe za prenosivosti LED-a

Bez obzira na žarulju koju odaberete, podesite u skladu s tim ravnotežu bijele boje fotoaparata i upotrijebite sivu karticu kako biste osigurali što preciznije snimanje vaših boja.

Možete dati još više kontrole nad vašim svjetlom ako tražite podesive opcije za jačinu.

Promjenjiva jačina svjetla može vam uštedjeti vrijeme i pomoći vam da snimite bolje fotografije tako što ćete lakše podesiti svjetlost nego da treba uklanjati žarulju. Neke dodatne utičnice omogućuju uključivanje i isključivanje žarulja kako biste kontrolirali jačinu.

Strobes jednostavno proizvode više snage i sve to pakiraju u vrlo kratak vremenski period, omogućujući vam da nadjačate druge izvore svjetlosti (poput sunca) i potpuno kontrolirate svoje svjetlo.

Bljeskalice

Bljeskalice su vanjska svjetla koja se nazivaju i "bljeskalica na fotoaparatu". Usprkos imenu, ne moraju biti na fotoaparatu (iako često jesu).

Bljeskalice stvaraju neizmjernu količinu svjetlosti u trenu, a zatim treba proći nekoliko sekundi prije novog bljeska.

Bljeskalice su brže i snažnije od ugrađene bljeskalice vašeg fotoaparata i mogu se koristiti s kišobranima i softboxima za stvaranje raspršenog svjetla. Oni su lagani, prenosivi i dobro se podudaraju s akcijskim snimkama i lokacijskom fotografijom.

4th Nov 2020 bxl.ba

Zadnje objave