Kako izabrati idealni stolić za dnevnu sobu

Kako izabrati idealni stolić za dnevnu sobu

Dnevna soba bez stola za kavu je nešto slično kao super model bez ruža za usne. Kao što je ruž za usne jedan detalj koji može dovršiti izgled, tako može biti i savršen stolić za kavu. Stolovi za kavu služe u nekoliko svrha; od uljepšavanja prostorije do mjesta za odložiti razne stvari. Pitanje je koji će stil funkcionirati za vašu sobu. Možda želite drveni sa glomaznim nogarama, metalni u industrijskom stilu ili čak stakleni; te da li oblik stola treba biti okrugla, kvadratna ili pravokutna varijanta? Mogućnosti su beskrajne i ponekad mogu biti neodoljive. Cijene stolića za kavu mogu se kretati od vrlo skupih do vrlo povoljnih, pa prije nego što započnete s kupnjom, znate koliko novca imate na raspolaganju. Nekoliko savjeta će vam pomoći razbiti labirint odluka i usmjeriti vas u odabiru savršenog stola za kavu.

Oblik

Dok izlažete plan svoje dnevne sobe, razmislite o najboljem obliku stola za prostor. Imate li djecu ili kućne ljubimce? Je li to velika soba ili je mala i uska? Okrugli, odnosno ovalni stol za kavu idealan je ako imate djecu ili kućne ljubimce. Zakrivljeni rub znači da oštar ugao nikoga ne ozljeđuje ako netko padne ili naleti na njega, te daje malo više prostora za slobodno kretanje. S druge strane pravokutni stolovi imaju više prostora za odložiti neke stvari tipa šalicu čaja, mobitele koje svi danas koristimo, ili postaviti ukrasnu vazu sa cvijećem.


Veličina

Kao i kod oblika, morat ćete odrediti veličinu koja vam je potrebna. Važna je visina stola za kavu. Ne bi trebao biti niži više od par centimetara od sjedišta vašeg kauča. Standardna visina stola je 40 do 45 cm i dobro se uklapa u kauč tipičnih veličina. Za višu sofu potreban je viši stol, onaj visine 50 do 55 cm. Stol s višim nivoom također će biti prikladniji ako se zabavljate jer će gosti lakše odložiti čašu ili tanjur.

Funkcionalnost

Drugi važan faktor je znati koja će primarna upotreba stola biti. Hoće li stol biti više ukrasni komad vašeg prostora ili će osigurati spremanje stvari? Koliko prostora i koje dimenzije će biti dovoljne? Stolovi mogu biti s policama ili ladicama u kojima se može nalaziti sve, od dječjih igračaka do hrpe časopisa koje ćete jednog dana pročitati. Bez obzira na to je li vam potrebno pohranjivanje, još uvijek postoji velika šansa da ćete poželjeti staviti piće ili tanjur dolje bez rizika da se prevrne. Ako je dekor bitniji, možete se usredotočiti samo na izgled i materijal koji volite.


Materijal

Kada govorimo o materijalu stola, on može biti dosta raznolik. Postoje metalni industrijski koji daju rustikalni izgled. Materijali poput stakla u kombinaciji mesinga ili čelika nude sofisticiraniji izgled. Bilo da je riječ o hrastu, javoru, trešnji ili orahu, drvo ima svoj osjećaj. Hrast i javor su s ležernije strane dok orah i trešnja imaju formalniji izgled. Također razmislite o upotrebi pleksiglasa, činiti će se da vaš stol izgleda kao da lebdi u prostoriji i odavati će moderniju privlačnost.


4th Nov 2020

Zadnje objave